הסופר ג'יימס הריוט (שלמעשה, היה הווטרינר האנגלי ג'יימס אלפרד ווייט, שעל פי החוק הבריטי, בשל היותו וטרינר, נאסר עליו לפרסם את ספריו בשמו האמיתי) כתב לא מעט ספרים שעסקו בחיי היומיום האישיים ובעיקר המקצועיים של וטרינר כפרי. ספריו הפופולאריים מאד התפרסמו בעולם (וגם בישראל) בשנות ה-70, ה-80 וה-90 של המאה הקודמת וציירו תמונה פשוטה למדי של וטרינר כפרי בעל מרפאה שלא הייתה מודרנית או מאובזרת. כך שרק בזכות כישוריו וניסיונו, הצליח ד"ר הריוט הווטרינר להתמודד עם האתגרים הבריאותיים השונים שאותם הציבו בפניו חיות המשק וחיות המחמד של התושבים. עם כל האספקט הרומנטי שבדבר, מרפאות וטרינריות בנות-ימינו אינן יכולות לכלול כיום, אך ורק, ציוד בסיסי (כמו סטטוסקופ או משקל) וציוד מתקדם (כדוגמת אולטראסאונד, מכונת הרדמה בגז או חדר ניתוח מאובזר), הפכו לסטנדרט כמעט בכל מרפאה.
ומדוע טרחנו להדגיש את המילה "כמעט"?
זאת מכיוון ש(תתכוננו להיות מופתעים!) לא כל המרפאות הווטרינריות זהות זו לזו.
אילו הבדלים עשויים להיות בין מרפאות וטרינריות שונות?
למרות שלמתבונן מהצד (כלומר, לאנשים שמגיעים עם המטופלים האמיתיים למרפאת הווטרינר) כל הווטרינרים וכל המרפאות הווטרינריות עשויים להיראות מיקשה אחת, במציאות הדבר שונה מעט. אמנם, כל הווטרינרים הם רופאים של בעלי חיים, ובדומה לרופאים המטפלים בבני אדם, גם הם נדרשים ללמוד 5-7 שנים לפני שיזכו לשאת את התואר המכובד הזה, אולם, פה, בערך, מסתיים הדמיון בין כל הווטרינרים הקיימים. זאת, מאחר ועל הווטרינרים להתמחות במגוון סוגי בעלי חיים רחב, שלכל אחד מהם לא רק מראה והתנהגות שונה, אלא אף מערכות ביולוגיות, פתולוגיות וטיפולים המבדלים סוג בעלי חיים אחד מסוג אחר. החלוקה הגסה ביותר המהווה דוגמה לכך תהיה בין הווטרינרים המטפלים בחיות הקטנות לבין הווטרינרים המתמחים בחיות הגדולות, חיות המשק (סוסים, כבשים, עיזים, פרות וכן הלאה). כך, שמן הסתם, וטרינר ומרפאה וטרינרית המטפלים בחיות מחמד, תהיינה מצוידות ומאורגנות באופן שונה לגמרי ממרפאות ומווטרינרים המטפלים בחיות המשק.
סוגים נוספים של וטרינרים ומרפאות וטרינריות
אולם, חלוקה זו איננה החלוקה היחידה שמבדילה בין המרפאות והציוד הנדרש להן, שכן, גם בתוך כל תחום רחב כזה (חיות קטנות מול חיות גדולות) ישנן חלוקות משנה נוספות. למשל, וטרינר של חיות קטנות עשוי להתמחות במכרסמים, בציפורים או בחתולים, בה במידה שהוא יכול להתמחות בבעיות פריון ורביה של כלבים גזעיים, בניתוחים אורטופדיים, בבעיות עור, בבעיות לב, בבעלי חיים חסרי בעלים ובעוד אינספור התמחויות והתמחויות-משנה, אשר כולן נכללות תחת התחום הרחב והכולל של "וטרינריה". אך טבעי הוא, כי חדר ניתוח במרפאה המבצעת כדרך שגרה וביומיום ניתוחים רבים, יהיה מצויד ומאובזר באופן מודרני ביותר (ויכלול, למשל, אולטראסאונד ו / או מכונת הרדמה בגז) בעוד שמרפאה שאינה עושה זאת – לא בהכרח תהיה מצוידת בדרגה דומה.
כיצד כל המידע הזה משפיע עליכם ועל חיות המחמד שלכם?
לרוב, בעלי החיים שלנו בריאים למדי, ופרט, לפה ושם, מתן החיסון השנתי או מתן התילוע התקופתי, לא נצטרך לבקר במרפאה הווטרינרית בתדירות גבוהה. אמנם, בתחילת הדרך, כשתאמצו חיית מחמד חדשה (במיוחד אם לא הייתה לכם חיית מחמד כזו לפני כן), סביר להניח כי תפגשו את הווטרינר בתדירות גבוהה יותר, ולו רק על מנת שירגיע אתכם, אבל, עד מהרה, אתם וחיית המחמד שלכם תתרגלו לחיים יחד, ודברים טריוויאליים פחות יכניסו אתכם ללחץ. כך שלשם כך, גם מרפאה וטרינרית מצומצמת-ציוד ופחות מודרנית תספיק. הבעיה מתחילה כשבעל החיים מתחיל להתבגר ולהזקין, או, לחילופין, כשהוא חולה באמת. אז – תידרשו למצוא וטרינר טוב באמת ומרפאה מודרנית ומצוידת.
לכאורה, על פי ההיגיון, אין כל בעיה לבצע את הטיפולים השוטפים והפשוטים במרפאה אחת, ובעת הצורך, לפנות למרפאה אחרת, משוכללת ומאובזרת יותר. אבל כאן נכנס קריטריון נוסף, שהוא פחות "הגיוני" באופיו, אלא יותר רגשי. בדיוק כמונו, גם בעלי החיים שלנו זקוקים ליציבות, לתחושת הביטחון ולהיכרות עם הווטרינר ועם צוות המרפאה המטפל בהם. ולכן, החלפת מרפאה למרפאה חדשה (ואיתה, כמובן, גם החלפת הצוות המטפל), בדיוק בעיתוי שבעל החיים חש ברע ואתם לחוצים, חסרי מנוחה וחרדים לשלומו, עלולה להתגלות כרעיון לא מוצלח, בעיקר במקרים בהם נדרש אבחון ראשוני מומחה והאבחנה עלולה להסתבך ולהתמשך.
בסיכומו של דבר
מומלץ לבחור, מלכתחילה (וכבר בשלב הראשוני) בווטרינר המתמחה בטיפול בבעל החיים שחי לצידכם (חתול, כלב, מכרסם, ציפור, זוחל וכד') ובמרפאה מצוידת בהתאם, ולא להמתין עם הבחירה עד לשלב שבו בחירת המרפאה המאובזרת כהלכה תהפוך לכורח המציאות ואתם תידרשו לעשות את הבחירה הנדרשת במהירות ותחת לחץ של זמן.
צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם. מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.