חיסונים:
חיסון של חיות מחמד מהווה קו הגנה ראשון מפני הדבקה במחלות זיהומיות רבות. החיסון נועד לעזור לבעל החיים לפתח נוגדנים כנגד המחלה עוד בטרם נחשף אליה וזאת על מנת שמערכת החיסון שלו תהיה מוכנה להתגונן מפני המחלה במידה וייחשף אליה. חלק מהמחלות הזיהומיות המצויות בתוך החיסונים הינן מחלות קשות ומסכנות חיים, חלק מהמחלות הינן מחלות המועברות לבני אדם , וגם מחלות פחות קשות הנכללות בחיסונים גורמות לרוב למחלות לא פשוטות עם ריבוי סיבוכים.
בעל חיים שלא מחוסן על פי הפרוטוקול המלא חשוף למעשה להדבקה ולהתפרצות המחלה. ההדבקה יכולה להתרחש בין חיית המחמד שלכם לבין בעל חיים אחר שחולה או על ידי נשיאת נגיפים/חיידקים על משטחים שונים (כגון דשא, ידיים של הבעלים, חפצים וסוליות נעליים).
חיסון כלבים – חיסון משושה
חיסון זה מכיל תרכיב משולב המגן מפני שש מחלות זיהומיות: פרוו, כלבלבת, דלקת כבד נגיפית, מחלת העכברת, ופאראינפלואנזה – מחלה נשימתית.
על מנת לבנות מערכת חיסון מלאה יש לחסן את הגורים בסדרה של שלושה חיסוני משושה בהפרשים של שלושה שבועות זה מזה. החיסון הראשון ניתן בגיל 8 שבועות. כלבים בוגרים יקבלו את החיסון פעם בשנה.
בכלבים מבוגרים (מעל גיל 10) , בעלי מערכת חיסון טובה אשר חוסנו כל חייהם ניתן לוותר על חיסון משושה ולתת רק את חיסון העכברת. לא נהוג לוותר על חיסון זה גם בכלבים מבוגרים מאוד מאחר ומחלת העכברת הינה מחלה העוברת לאנשים.
פרוו – Canine Parvovirus – מחלה ויראלית קשה במיוחד הפוגעת במערכת החיסון של כלבים, הרגישים ביותר הם גורים וכלבים צעירים. בין סימני המחלה הם אובדן תיאבון, אפטיה קשה, שלשול דמי והקאות. מחלה זו הינה מחלה מסכנת חיים וגם עם טיפול אינטנסיבי לא תמיד ניתן להציל את הכלבים שנדבקו.
כלבלבת – Canine Distemper Virus – מחלה ויראלית זו פוגעת קשות במערכת הנשימה, מערכת העיכול ומערכת העצבים. הטיפול במחלה הוא סימפטומטי ותומך בלבד, וחלק ניכר מהכלבים שיידבקו במחלה לא ישרדו גם עם הטיפול המלא.
דלקת כבד נגיפית – Infectious Canine Hepatitis – מחלה קשה מאוד, אם כי פחות נפוצה, מחלה זו פוגעת בכבד, גורמת לצהבת, חוסר תיאבון, אפטיה והקאות.
עכברת – Leptospirosis – מחלת העכברת הינה מחלה חיידקית הפוגעת בכליות ובכבד ועלולה ליצור סיבוכי דימומים. מחלה זו אשר עוברת עם הפרשות בעלי החיים (בעיקר שתן) הינה מחלה מדבקת לאנשים ועלולה לסכן לא רק את הכלב אלא גם את הבעלים שלו. לאור עליה במקרי התחלואה בישראל מוצעים כיום חיסונים רבים המכילים הגנה מפני ארבע סוגי חיידקים הגורמים לעכברת ולא שני סוגים כפי שהיה נהוג פעם. חיסון המכיל הגנה מפני ארבעת סוגי חיידק העכברת ייקרא חיסון מתומן במקום משושה.
פאראינפלואנזה – Canine Parainfluenza – מחלה ויראלית הפוגעת בדרכי נשימה של הכלב וגורמת לסימנים דמויי שפעת.
חיסון נגד כלבת
חיסון כלבת נועד להגן על הכלב מפני מחלת הכלבת, מחלה ויראלית קשה במיוחד הפוגעת אנושות במערכת העצבים. מחלה זו עלולה לעבור לאנשים והיא נחשבת מחלה חשוכת מרפא, על כן על מנת להגן על כל כלבי ישראל חיסון זה מחוייב על פי החוק והוא מבוצע אחת לשנה החל מגורות (בתום סדרת חיסוני משושה) ולאורך כל חיי הכלב. מקור ההדבקה הוא לרוב על ידי חיות בר הנגועות בנגיף אך מדווחים מקרי כלבת גם בכלבים בישראל.
חיסון שעלת
מחלת השעלת כלבים היא מחלה ויראלית מדבקת מאוד. ההדבקה במחלה נפוצה בגינות כלבים, תערוכות ופנסיונים. המחלה פוגעת בדרכי נשימה עליונות וגורמת בעיקר לשיעול טורדני לכלבים. למרות שלרוב אין במחלה סיכון משמעותי, השיעול הטורדני פוגע באיכות החיים של הכלב ושל המשפחה. חיסון השעלת ניתן בעיקר לכלבים הנכנסים לפנסיונים כשברוב הפנסיונים גם לא תהיה אפשרות לקלוט את הכלב ללא החיסון. החיסון אשר ניתן בטפטוף לאף (לעומת הזרקה ביתר החיסונים) ניתן לרוב כשלושה שבועות לפני כניסת בעל החיים לפנסיון.
טיפולים מונעים:
טיפול מונע לתולעת הפארק
הזריקה נגד תולעת הפארק אינה חיסון (כלומר, היא אינה פועלת על המערכת החיסונית) אלא טיפול מונע באמצעות תרופה הנשארת בגוף לאורך זמן ומקטינה את סיכויי ההידבקות במחלה. יש צורך בזריקה אחת לחודשיים וחצי לפחות. טפיל תולעת הפארק הינו נפוץ מאוד בישראל וגורם לפגיעה חמורה בוושט ואף לסיכון חייו של הכלב. במידה והכלב נדבק ולא מטופל, הטפיל גורם להיווצרות מסות חוסמות בוושט ועם הזמן המסות גם עלולות להפוך למסות סרטניות.
חשוב לציין כי ישנם גזעי כלבים הרגישים לתרופה בה משתמשים כטיפול מונע לתולעת הפארק. בין הגזעים הרגישים נמנים גזעי קולי, שלטי, רועה אוסטרלי ועוד. בגלל הרגישות, כל כלב הקרוב לגזע יעבור בדיקת דם ספציפית המראה את ההתאמה שלו לקבלת הטיפול. במידה וכלב יימצא רגיש לחומר הטיפול יינתן בדרכים אחרות (לרוב כדורים הניתנים פעם בחודש).
תילוע
כל הכלבים מקבלים פעמיים בשנה תילוע , שהוא טיפול מניעתי כנגד תולעי מעיים. הטיפול ניתן בצורת כדור, אך קיים גם בצורת אמפולות או זריקה (במיוחד לחיות שמתקשות בבליעת כדורים).
התילוע נועד לטפל בזיהום של תולעים משני סוגים עיקריים. תולעים שטוחות ותולעים עגולות.
תולעים שטוחות הן תולעים שלרוב ניתן לראותן בצואה כנקודות לבנות קטנות. תולעים אלו מועברות על ידי פרעושים ועל כן לטיפול מיטבי כנגד תולעים שטוחות יש צורך גם בטיפול משלים כנגד הפרעושים.
תולעים עגולות נפוצות בעיקר בגורים והן יכולות לעבור בתוך חלב האם לגור היונק או מצואה של חיה הנגועה בטפיל.
כל התולעים גורמות לחוסר נוחות רבה לחיות ועלולות לגרום לשלשולים, חוסר תיאבון ובגורים צעירים אף לאנמיה וחסימת מעיים.
זכרו, חיסונים וטיפולים מניעתיים המבוצעים כסדרם מונעים מחלות קשות המסכנות את בעל החיים שלכם. בואו ניתן ליקרים שלכם את הטיפול הטוב ביותר ונמנע מהם סבל.