הכשות נחש בישראל הינן נפוצות למדי בחודשי הקיץ. רוב ההכשות באזור המרכז מתרחשות על יד צפע ארץ ישראלי, אם כי בחלקים הדרומיים והצפוניים של המדינה ישנם נחשים ארסיים נוספים. בשנים האחרונות ועם הפגיעה במקומות מחייה טבעיים של הצפעים, אנו עדים לריבוי שלהם גם באזורים עירוניים בהם ההכשות היו נדירות מאוד בעבר.

רוב ההכשות מרחשות בחודשי הקיץ מאחר והצפעים עצמם מתעוררים מתרדמת חורף סביב מרץ ופעילים עד סוף נובמבר.

כלבים וחתולים, שלא כמו בני אדם, חסרי פחד טבעי מנחשים ולכן המפגש עם הנחש בעיקר מסקרן אותם. כלבים לרוב מוכשים בפנים וזאת כי במפגש עם הנחש הם תחילה מנסים להריח אותו ולקחת לפה. חתולים לעומת זאת מוכשים לרוב ברגליים הקדמיות אבל גם לפעמים בפנים כי במפגש עם הנחש הם מנסים לגעת בו/לשחק איתו או להרביץ לו עם הרגליים הקדמיות.

לא תמיד הבעלים עד לאירוע ולכן לעיתים יש קושי לזהות כי ההכשה התרחשה. לפעמים ההבנה כי התרחשה הכשה תהיה רק בבדיקה רפואית אצל וטרינר ולפי סימנים קליניים של החיה.

סימנים להכשה:
נפיחות בפנים וגפיים (תלוי במקום ההכשה) לפעמים יופיע ריור, הופעה של שטפי דם באזור ההכשה, סימני כאב חמורים, התנשפויות, נשימה כבדה ואפטיה.

תוצאות ההכשה:
הארס של הנחש מכיל מרכיבים רבים המשפיעים על מערכות גוף שונות. בין הפגיעות שארס גורם הן פגיעה בטסיות הדם האחראיות על קרישה, הפרעות קרישה, יצירה של בצקת בכלי דם, פגיעה באספקת דם לאיברים שונים דבר הגורר אחריו לעיתים פגיעה באיברים פנימיים כמו הכליות. במידה וההכשה היתה קרובה לצוואר ומתפתחת נפיחות באיזור, בעל החיים עלול לסבול מקושי נשימתי חמור.

טיפול בהכשות:
הטיפול בהכשות יכלול קבלת טיפול תומך של שיכוך (הכשה מאוד כואבת), טיפול באנטי-היסטמינים (תרופה המפחיתה תגובה של רגישות יתר), טיפול אנטיביוטי (נפוץ כי במקום ההכשה מתפתח זיהום או באיברים נוספים הסובלים מתופעות ההכשה) ואנטי-וונום. אנטי-וונום – נסיוב, מתנגד לארס הנחש. הטיפול בהכשות נחש לרוב מתבצע תחת השגחה צמודה באשפוז.

רוב הכלבים והחתולים שיקבלו טיפול מהיר ומיטבי יכולים להחלים החלמה מהירה ולחזור לעצמם תוך כמה ימים. לצערנו, חלק מהחיות אשר יגיעו מאוחר או כאלו שקיבלו הכשה עם כמויות ארס גבוהות מאוד/חיות חלשות, לא ישרדו את ההכשה גם אם יקבלו טיפול מלא.

במידה ורואים את חיית המחמד שלכם משחקת/מתקרבת לנחש ואז מותקפת על ידו חשוב להבין האם מדובר בנחש צפע או לא. קיים בלבול רב בקרב האנשים בין צפע לבין נחש אחר בשם זעמן מטבעות. רוב האנשים ינסו להרוג את הנחש אחרי אירוע הכשה כשבחלק מהמקרים מדובר בכלל בנחש לא מזיק, וחייו מקופחים לשווא. למרות הסטרס והפחד שחווה המשפחה אחרי הכשה של חיית המחמד שלהם, אנו ממליצים לקרוא ללוכד שיתפוס את הנחש ולא לנסות להרוג אותו בעצמכם.

צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם. מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.