הכלב שלכם מתקשה בהליכה? נראה שקשה לו לקום? אתם רואים שיש לו חולשת רגליים אחוריות – המאמר הזה בשבילכם.
כלבים רבים סובלים מבעיות אורטופדיות ונוירולוגיות (עצביות) הקשורות ברגליים קדמיות או אחוריות. הסימנים של בעיות אלו יהיו צליעה (כלב שצולע על רגל אחת או יותר), כלב המתקשה לקום או כלב שמתקשה להישכב אחרי עמידה, רעידת רגליים אחוריות וחולשת רגליים אחוריות, כלב שעוצר בטיול ולא רוצה להמשיך או כלבים שלא רוצים לצאת לטיול כלל.
הבעיה האורטופדית הנפוצה ביותר קשורה בדלקות מפרקים ושחיקה של סחוסים במפרק. כתוצאה מהדלקת הסחוסים הופכים להיות לא חלקים אלא מחוספסים ובחלק מהמפרקים אף רואים צמיחה של זיזי עצם חדשה. כל אלו יוצרים כאב חד וכרוני במפרק עצמו וגורמים לצליעה או חולשת רגליים.
אבחון הבעיה מתבצע על ידי בדיקה גופנית מקיפה ובדיקה אורטופדית שמבוצעת במרפאה הוטרינרית. השלמת האבחון נעשה תמיד בעזרת צילומי הגפיים ובמיוחד איזור המפרקים שם מצויות רוב הבעיות.
לחלק מהכלבים מדובר בבעיה שמתפתחת לעת זקנה (כמו גם לאנשים) אולם יש גזעים רבים אצלם צפוי שיתפתחו בעיות אגן או רגליים בגלל נטייה גנטית ומבנה גוף גם בגיל צעיר.
גזעים גדולים כגון לברדור, גולדן רטריוור, רוטוויילר, פיטבול ורועים שונים יסבלו לרוב מפגיעה במפרקי האגן וחלקם יפתחו את הבעיה אפילו יחסית מוקדם בחיים שלהם. ככל שמשקל הכלב גבוה יותר כך גם בעיות לא חמורות באגן יבואו לידי ביטוי וזאת לעומת כלבים קטנים, אצלם גם אם יש בעיות אגן לרוב לא נרגיש זאת.
בבעיית אגן לרוב נראה כלב שמתקשה לקום, מסרב לטיולים ארוכים, כלב שמתקשה מאוד לעלות במדרגות ולפעמים נראה גם רעד ברגליים האחוריות.
פרט לבעיות אגן, בכלבים נפוצה גם בעיה בברכיים. בין הבעיות של בעיות ברכיים ניתן למצוא קרע ברצוע צולבת – האופיינית לגזעים בינוניים וגדולים אך נצפית גם לעיתים בגזעים קטנים יותר. כלב עם קרע ברצועה צולבת לרוב יצלע צליעה קשה מאוד על אחת הרגליים האחוריות ויזדקקו לניתוח, במיוחד בגזעים גדולים. כלבים קטנים עם קרע ברצועה לעיתים יוכלו להשתקם ללא התערבות כירורגית ורק עם מנוחה.
בעיית ברכים נוספת, הנפוצה בעיקר בגזעים המוגדרים toy breed כגון פומרניין, פודל טוי, יורקי ומלטז היא פריקת פטלה (עצם הפיקה של הברך). בעיה זו לרוב לא מטופלת אלא רק המקרים הקשים ביותר ורוב הכלבים לא סובלים באופן משמעותי מהפריקה. התלונה הרווחת אצל כלבים אלו היא צליעה רגעית של כמה שניות או כמה דקות, כשמיד אחריה הכלב חוזר לפעילות רגילה ומלאה. היעלמות צליעה קשורה בחזרה של הפיקה למקום באופן ספונטני.
גזעים נמוכים וארוכים כלבי תחש (דקל), שיצו, וקורגי כמו גם גזעים קטנים נוספים בעלי מבנה פנים פחוס כגון פקינז יסבלו הרבה פעמים משינוי חמור בעצמות הרגליים ובמפרקים עקב מבנה מולד לא סטנדרטי אשר מרוחק מאוד ממבנה כלבי רגיל. לחלקם נראה את הצליעה או קושי בהליכה כבר בגילאים צעירים למדי. אך יש לציין כי לא כולם יסבלו לאורך דרכם מסימנים של בעיה בעצמות מאחר ומקלם הנמוך מפצה על כך.
פרט לנושא האורטופדי חולשת רגליים אחוריות, הליכה מוזרה וגם צליעה יכולים לנבוע מבעיות נוירולוגיות רבות.
בעיות נוירולוגיות הנפוצות ביותר אשר יגרמו לחולשת רגליים אחוריות הן פריצת דיסק ומצב של cauda equina (בעברית "תסמונת זנב הסוס)
פריצת דיסק, כמו גם באנשים גורמת לכאבים עזים לכלב ולרות תתבטא בחוסר רצון שלו ללכת, קושי לעלות מדרגות, חולשת רגליים אחוריות ולעיתים אף קריסה עליהם. ישנם גזעים אצל פריצת דיסק היא נפוצה הרבה יותר ולהם נטייה גנטית לתופעה. בין הגזעים האלו ניתן למצוא כלבי דקל, שיצו, קינג צ'ארלס קוואליר, ביגל, בולדוג צרפתי ופקינזים. פריצת דיסק עצמה מאובנת בעצם בדיקה אורטופדית ונוירולגית כשלרוב נצפה לכאב גב באיזור מסויים והרבה פעמים אובדן חלק מהרפלקסים בעיקר ברגליים אחוריות.
תסמונת זנב הסוס – cauda equina, נפוצה בעיקר בגזעים גדולים של כלבים ומתבטאת בחולשת רגליים אחוריות, כאב בהליכה וכאב בהזזה של הזנב, קושי לעלות מדרגות ולעיתים גם בעיות במתן שתן או צואה. המחלה קשורה בהיצרות של עמודת שדרה בחלק האחורי אז נוצר לחץ על העצבים שמעצבבים את הרגליים האחוריות.
בכל מקרה אם הכלב שלכם צולע, מתקשה לקום, קורס על רגליו האחוריות או מתקשה לעלות מדרגות עליו להיבדק בהקדם האפשרי כדי למצוא את הגורם ולטפל בו. טיפול מוקדם בבעיות אורטופדיות ונורולוגיות יכול לחסוך הרבה סבל לחיות ולעיתים גם להפחית את העול הכספי לעומת גילוי מאוחר של הבעיה.