דלקת בלבלב אצל כלבים

דלקת לבלב הינה מחלה שכיחה מאוד בכלבים וחתולים והיא נמצאת בין האבחנות היותר נפוצות במרפאה וטרינרית.

לבלב הינו איבר הקשור למערכת העיכול של בעלי החיים ותפקידו להפריש אנזימי עיכול שעוזרים לפרק את המזון אותו הם אוכלים. הלבלב בנמצא בבטן הקדמית וממנו יוצא צינור המתחבר לתריסריון. דרך צינור זה מועברים אנזימי העיכול והם אלו שעוזרים בפירוק החלבונים, הפחמימות והשומנים במעיים. ללבלב גם תפקיד הורמונאלי משמעותי בייצור והפרשה של אינסולין וגלוקוגן – הורמונים האחראים על מאזן הסוכרים בדם.

לא תמיד אנו יודעים מהו הגורם לדלקת לבלב, בין הגורמים הידועים הם צריכת מזון עתיר שומן ידי כלבים, סטרס, התייבשות, השמנת יתר של חיות המחמד וטראומה. לפחות לכחצי מהמקרים של דלקות לבלב המאובחנות לא יימצא גורם ראשוני והן נקראות דלקות לבלב אידיופטיות.

סיבות נוספות למחלה

  • מחלות נלוות: ניתן להוסיף מידע על מחלות נוספות שיכולות להשפיע על הלבלב או להיות קשורות לדלקת לבלב, כמו דלקת קרון או מחלות כבד.
  • תרופות מסוימות: תרופות מסוימות, כמו סטרואידים, עשויות גם להשפיע על תפקוד הלבלב ולגרום לדלקת. כדאי להזכיר את זה בהקשר של טיפול תרופתי.

סוגי דלקת לבלב

דלקת לבלב חריפה: דלקת לבלב חריפה היא מצב חמור שמתפתח במהירות ודורש טיפול מידי.

  • דלקת לבלב כרונית: דלקת לבלב כרונית מתפתחת בהדרגה עם סימפטומים פחות חמורים אבל יכולים להוביל לנזקים משמעותיים לאורך זמן.

תסמינים לדלקת בלבלב

בתהליך הדלקתי אנזימים שאמורים להגיע אל המעיים דרך צינור הלבלב זולגים מרקמת הלבלב אל סביבתו וגורמים לפגיעה בלבלב עצמו וברקמות הסמוכות אליו.

בין התופעות הנגרמות מדלקת לבלב נמנים ירידה בתאבון עד לכדי הפסקת אכילה מלאה, דכאון, כאב בטני , הקאות, שלשלולים, חום וצהבת. לא תמיד נראה את כל הסימנים מאחר ולדלקת לבלב דרגות חומרה שונות. דלקות קלות יחסית יגרמו לירידת תאבון וכאב בטני, בעוד שדלקות לבלב קשות יגרמו להקאות חמורות, התייבשות, הפסקת אכילה ובמקרים החמורים ביותר לכשל מערכות כללי וזאת עקב נזקי האנזימים לסביבת הלבלב.

אבחון דלקת לבלב

אבחון של דלקת לבלב יבוצע על ידי חקירת היסטוריה רפואית מתאימה, בדיקה גופנית, ביצוע בדיקות דם (שם נצפה לעליה בתאי דלקת, עליה באנזימי לבלב ואנזימי כבד, וצהבת), ואולטרסאונד בטן. האולטרסאונד שמבוצע במרפאה מדגים היטב את מבנה הלבלב ואת התגובה הבטנית במידה וקיימת סביבו.

אבחון מתקדם:

  • בדיקות דם ספציפיות: ניתן לפרט על בדיקות דם נוספות שמסייעות באבחון, כמו מדדים של cPLI (canine pancreatic lipase immunoreactivity), שבודק את רמת האנזים בפלזמת הדם.
  • אולטרסאונד מתקדם: ייתכן שיש טכניקות אולטרסאונד מתקדמות יותר שמסייעות בקביעת חומרת הדלקת, כמו CT או MRI אם יש צורך בבדיקות יותר מעמיקות.
לבלב כלב

טיפול בדלקת בלבלב

טיפול בדלקת לבלב משתנה בהתאם לחומרת המצב של בעל החיים. מצבים קלים יטופלו על ידי תרופות לפה של נוגדי בחילה, מגיני מעיים, טיפול אנטיביוטי ומזון דל שומן. מצבים קשים יותר יטופלו על ידי טיפול אמבולטורי – טיפול זה יכלול הגעה למרפאה על בסיס יומיומי למספר ימים בהם הטיפול ניתן לווריד או לתת העור של הכלב או החתול . דבר זה יאפשר אספקת דם טובה יותר ללבלב והימנעות ממתן תרופות לפה של החיה שלא אוכלת. רוב חיות המחמד יראו שיפור ניכר תוך 24-48 שעות מתחילת הטיפול ויוכלו כעבור מספר ימים לעבור לטיפול דרך הפה ולהחלמה בבית. כמו כן לטובת בעל החיים ולנוחות הבעלים ניתן לאשפז אצלנו את חיית מחמד לקבלת טיפול רציף במשך היום.

במקרים הקשים ביותר בהם יש צורך בהשגחת לילה וטיפול אינטנסיבי לאורך היממה הכלב או החתול יופנה לבית החולים שם יעבור את תהליך האשפוז.

ההחלמה מדלקת לבלב היא לרוב מלאה, אך ייתכנו חיות שימשיכו לסבול מדלקות לבלב כרוניות. בחיות אלו יש צורך בתשומת לב מירבית של הבעלים לסימנים של חולי המתפתחים אצל בעל החיים.

כלב או חתול שעברו דלקות לבלב משמעותיות יצטרכו לאכול למשך כל חייהם מזון דל שומן, דבר המקל על פעילות הלבלב ומפחית את סיכויי החזרתיות של המחלה.

אנא, שימו לב לתאבון חיית המחמד שלכם, במידה ואתם חווים ירידת תאבון, או מופיעות הקאות ושלשולים בכלב או החתול שלכם גשו איתו בהקדם לבדיקה. גילוי מוקדם יכול להקל מאוד על הטיפול ולקצר את משך המחלה.

צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק  את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד  שלכם. מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 
או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.