דלקות אוזניים הם מטרד קשה בחיות המחמד שלנו. דלקות אוזניים נפוצות מאוד בחתולים ובכלבים כשלכל אחד מאפיינים שונים במקצת. הדלקת מתרחשת לרוב בחלק החיצוני של האוזן וכוללת את תעלת האוזן ואת האפרכסת. הדלקת גורמת לכאב אוזניים וגרד.
סימנים לדלקות אוזניים הם ניעור ראש, גירוד אוזניים, ריח רע מהאוזן והופעת הפרשות.
דלקות אוזניים בחתולים:
דלקות אוזניים של חתולים נובעות הרבה פעמים מזיהום ראשוני באקריות אוזניים. אקריות שייכות למשפחת העכבישנים והם בעצם יצורים קטנים שמתיישבים על עור תעלת האוזן ומתרבים שם. נוכחות של אקריות אוזניים גורמת לגרד עז ולדלקת וההפרשות הרבות של האקריות סותמות את תעלת האוזן ומגבירות את הדלקת. חיידקים ושמרים המצויים בכמות קטנה באופן טבעי באוזן החתול יוצאים גם הם מהאיזון עקב נוכחות האקריות ומצטרפים לתהליך הדלקתי.
אקריות אוזניים מדבקות מאוד ומועברות בקלות בין חתול לחתול בכל מגע קרוב.
פרט לאקראיות אוזניים חלק מהחתולים יפתחו דלקות אוזניים חיידקיות או דלקות אוזניים של שמרים. שניהם נמצאים באופן טבעי על עור האוזן אבל בתנאים מסויימים עוברים התרבות לא תקינה ויוצרים דלקת אוזן קשה.
אלרגיות שונות כגון אלרגיה לפרעושים או אלרגיה למזון יכולות לגרום גם כן לדלקות אוזניים ובמקרים כאלו טיפול בדלקת אוזניים יכלול גם טיפול נגד אלרגיות.
גורם נוסף ונדיר בחתולים לדלקות אוזניים הוא פוליפ. פוליפ זהו גידול שפיר הצומח מתוך האוזן התיכונה והוא פורץ אל תעלת האוזן החיצונית שם הוא מפריע לאוורור האוזן וניקוז ההפרשות. חתולים שיסבלו מפוליפ לרוב יהיו חתולים צעירים עם מופע של דלקת אוזן חד צדדית, אם כי מדווחים גם מקרים של פוליפים בשתי האוזניים. נוכחות של פוליפ מערבת גם את המבנים הפנימיים של האוזן ועל כן חלק מהחתולים להם דלקת אוזניים בגלל פוליפ יראו סימנים של אובדן שיווי משקל והטיית ראש.
דלקות אוזניים בכלבים:
הגורמים לדלקות אוזניים בכלבים לרוב כוללים אלרגיות לפרעושים, אלרגיות למזון ומבנה לא תקין של האוזן.
אלרגיה לפרעושים ואלרגיות למזון אחראיות לכחצי ממקרי דלקות האוזניים. כשקיימת אלרגיה לפרעושים ולמזון מתרחש גם אובדן איזון של חיידקי ושמרי האוזן והאוכלוסיות מתחילות להתרבות יתר על המידה. זיהום חיידקי יגרום לרוב להפרשות צהובות-ירוקות וזיהום של שמרים יגרום לרוב להפרשות חומות של האוזן. קיימים כמובן מצבים רבים של זיהום משולב. גם החיידקים וגם השמרים גורמים לתהליך דלקתי רב, כאב אוזניים, גירוד וחוסר נוחות רב.
המבנה של האוזן יכול להשפיע בחלק מהכלבים על ריבוי דלקות וביניהם גזעים עם אוזניים שמוטות (כגון באסט, ביגל, קינג' צ'ארלס קוואליר וכו) וגזעים עם ריבוי שערות באוזניים –פודלים. גזעים אלו בעצם סובלים מחוסר אוורור מספק של האוזן , מצב בו נוצרת לחות עודפת בתעלה מה שגורם לשגשוג של חיידקים ושמרים.
כלבים עלולים לסבול מנוכחות של גופים זרים באוזניים, מצב הקיים גם בחתולים אך נדיר בהרבה. כלבים המטיילים בשדות וסבך חשופים לחדירה של חתיכת חומר צמחי אל האוזן דבר שיגרום לדלקת אוזן סוערת וכאבים עזים.
אבחון דלקת אוזניים בכלבים וחתולים:
אבחון דלקת אוזניים יתבצע על ידי לקיחת דגימות מתוך האוזן והסתכלות תחת המיקרוסקופ. כמו כן במקרים מסויימים תתבצע התסכלות לתוך האוזן עם מכשיר מיוחד הנקרא אוטוסקופ. מכשיר זה מאפשר לראות את תעלת האוזן עד לעור התוף ובעזרתו ניתן לקחת דגימות עמוקות, לראות פוליפים, לבדוק את חומרת הדלקת ולוודא את שלמות עור התוף.
חלק מהכלבים והחתולים דורשים טשטוש או אף הרדמה לבדיקה של האוזניים מאחר והבדיקה יחסית לא נעימה לחיות להן יש כאב אוזניים. בזמן שמתבצע הטשטוש ונלקחות הדגימות, הווטרינר גם ינקה וישטוף את האוזן מה שיעזור מאוד בהמשך.
גם בכלבים וגם בחתולים דלקת אוזניים עלולה לחדור לאוזן התיכונה – איבר האחראי על שיווי המשקל של חיות המחמד. במידה וזה קורה החיה תסבול מהטיית ראש ואובדן שיווי משקל. סימנים אלו לרוב מאוחרים מאוד ונראים גם מלחיצים מאוד לבעלים.
אחרי האבחון, הווטרינר יתאים טיפול ספציפי לדלקת ממנה סובלת החיה.
חתולים להם יש מעורבות של אקריות אוזניים אמורים להיות מטופלים גם לאקריות בנוסף לדלקת המשנית.
כלבים להם מעורבות של אלרגיות חייבים להיות מטופלים נגד האלרגיה, אחרת הצלחת הטיפול תהיה פחותה וצפויה חזרה של הדלקת.
רוב הטיפולים מסתכמים בטיפות אוזניים ושטיפת אוזניים המבוצעת על ידי הבעלים עצמם, אולם במקרים חריגים וזיהומים קשים יינתן טיפול בכדורים אנטיביוטיים ואנטי פטרייתיים.
במקרים שבעל החיים לא מאפשר טיפול בטיפות אוזניים ניתן לשים ג'ל אוזניים מיוחד שמחזיק שבוע לפחות ומטפל בסביבת האוזן מבלי שהבעלים יצטרך לטפל שוב ושוב.
מאחר וחיות המחמד מתחילות להראות סימנים של דלקת בשלבים יחסית מאוחרים, יש חשיבות רבה לתשומת לב של הבעלים לתעלת האוזן. בכל מקרה של ריח חריג, שינוי צבע האפרכסת, או הופעות הפרשות, יש לגשת בדחיפות לבדיקה רפואית על ידי הווטרינר גם אם החתול או הכלב לא מראים עדיין סימנים של כאב או גרד.
צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם. מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח WHATSAPP אל המספר 058-445-2100.