מה זה שלשול?
שלשול הוא מצב בו בעל החיים נותן צואה רכה מדי או נוזלית, לעיתים בחוץ אום בבית תוך אי יכולת להתאפק לצאת החוצה. שלשולים גורמים לחוסר נוחות רבה מאוד לא רק אצל בעל החיים אלא גם לבעלים אשר צריך לנקות אחרי חיית המחמד שלו. שלשול מאופיין במספר יציאות גבוה מן הרגיל ויכול לעבור תוך מספר ימים אם זה לא סימפטום של מחלה או בעיה אחרת קשה יותר.
בין הגורמים לשלשולים ניתן למצוא גורמים בתוך מערכת העיכול או מחוץ למערכת העיכול.
גורמים לשלשולים בתוך מערכת עיכול:
- דלקת מעיים דקים או מעי גס. דלקת שיכולה להיות זיהומית או סטרילית.
- אכילה של מזון מקולקל/זבל
- אכילה של מזון לא מתאים. מזונות מתובלים מדי או עם תכולת שומן גבוהה מדי יכולים לגרום לשלשולים.
- נוכחות של טפילי מעיים שונים ביניהם תולעי מעיים, ג'יארדיה , קוקסידיה וטריכומונס (טפילים חד תאיים הגדולים מחיידק ומשתייכים למשפחת פרוטוזואות).
- חוסר איזון של פלורת המעיים – מצב בו מתקיים חוסר איזון תקין של אוכלוסיית חיידקי מעיים בכלב או בחתול.
גורמים לשלשולים מחוץ למערכת העיכול:
מחלות רבות יכולות לגרום לשלשולים דרך מנגנונים שונים ביניהם כשל כליות, פגיעת כבד, דלקת לבלב, גידולים שונים ועוד.
כמו בהקאות גם השלשולים יכולים להיות אקוטיים – שלשול המופיע באופן פתאומי ולא צפוי, או שלשולים כרוניים – מצב בו בעל החיים משלשל לאורך תקופה ממושכת של כמה ימים, שבועות או אפילו חודשים.
אבחון ומתן טיפול
במקרי שלשול קלים במיוחד לעיתים אין צורך בהבאת הכלב או החתול לבדיקה במרפאה וניתן להסתפק בבדיקת צואה שמתבצעת במרפאתנו. בדיקה זו נועדה לאיתור טפילים בצואה ואפיון אוכלוסיות החיידקים היכולים להסביר את מצבי השלשול.
במידה והשלשול ממשיך מעבר ליום או במידה ובעל החיים מראה סימנים נוספים כגון אפטיה, ירידה בתאבון, חולשה או הקאות יש הכרח להביא את הכלב או החתול לבדיקה ורצוי יחד איתם להביא דגימת צואה בנוסף. גורים רגישים במיוחד לשלשולים ואצלם יש צורך להיבדק מיד עם הופעת השלשול.
אחרי תשאול הבעלים וקבלת היסטוריה רפואית מדויקת, בעל החיים יעבור בדיקה מלאה, יבוצע אפיון של השלשול ושל הטפילים , כמו כן בחלק מהמקרים יבוצעו בדיקות דם ואולטרסאונד בטן – בהתאם לחומרת הסימנים.
ברוב המקרים הטיפול יכלול טיפול אנטיביוטי המתאים לזיהום שיימצא, מגיני מעיים ופרוביוטיקה. פרוביוטיקה מיועדת לאזן את אוכלוסיות החיידקים שבמעיים והרבה פעמים פותרת בעיות של שלשולים גם במקרים כרוניים. כל בעל חיים שסובל משלשולים אמור לאכול מזון רפואי מיוחד העוזר במיצוק הצואה ורק כעבור כמה ימים יוכל לעבור לתזונה הרגילה שלו.
במידה והשלשולים הם קשים וגורמים לאובדן נוזלים, הכלב או החתול יקבלו אינפוזיה בנוסף לטיפול הרגיל ואף ייתכן כי יישארו מאושפזים למשך היום.
מהן ההשפעות של שלשול בכלבים לטווח הארוך?
במידה ובעל החיים שלכם סובל משלשולים כרוניים ממושכים כבר כמה ימים מומלץ לבצע אבחון מלא שיכלו פרט לבדיקות דם ואולטרסאונד בטן, בדיקות דם מיוחדות לספיגת חומרים ותפקוד הלבלב ובדיקות הורמונאליות מיוחדות. שלשולים כרוניים בבעל חיים הם לא מצב תקין ויש להתייחס אליהם כמצב מחלה גם אם במהלך תקופת השלשולים הכלב או החתול מרגישים טוב.
אחד הסיבוכים הפוטנציאליים החמורים ביותר של שלשול כרוני הוא חוסרים תזונתיים. כאשר מערכת העיכול של הכלב אינה מתפקדת כראוי, ייתכן שהוא לא יוכל לספוג חומרים מזינים מהמזון שלו באותה יעילות כמו פעם. עם הזמן, זה יכול להוביל למחסור בויטמינים חשובים, מינרלים וחומרי תזונה חיוניים אחרים, שעלולים להשפיע לרעה על בריאותם הכללית.
בנוסף לחסרים תזונתיים, שלשול כרוני יכול להוביל גם לירידה במשקל ולירידה ברמות האנרגיה. הסיבה לכך היא שהגוף אינו מסוגל לספוג חומרים מזינים בצורה יעילה כל כך. אם לא מטפלים בבעיה, זה יכול להוביל למערכת חיסונית מוחלשת, מה שהופך את הכלבים לפגיעים יותר למחלות אחרות. לדוגמה, אם לכלב יש שלשולים במשך תקופה ממושכת, הדלקת והגירוי הקבועים במערכת המעיים יכולים להוביל לסיכון מוגבר למחלות מעי דלקתיות או קוליטיס.
אם השלשול לא עובר לאחר מספר ימים ספורים אין להקל בכך ראש.
חשוב לזהות את הגורם הבסיסי לשלשול של הכלב על מנת לטפל בו ביעילות. אם הסיבה קשורה לתזונה או תגובה למזון מסויים נניח החלפת המזון הרגיל שהכלב היה אוכל עד היום , אז יהיה צורך בשינוי לאוכל אחר. אם זה נובע מזיהום חיידקי או טפילי, ייתכן שיהיה צורך באנטיביוטיקה או תרופות אחרות.
זיכרו , אל תתנו לכלבכם לסבול ללא צורך. ניתן לזהות בוודאות גבוהה את מקור השלשול על ידי בדיקת צואה או בדיקות דם בכל מרפאה ווטרינרית.
מתי חובה ללכת לוטרינר שכלב משלשל?
Parvovirus הוא וירוס מאוד מדבק שיכול לגרום לשלשולים חמורים אצל כלבים.
וירוס זה יכול להשפיע על כלבים בכל הגילאים, אך הוא נפוץ ביותר בגורים מתחת לגיל שישה חודשים. הנגיף תוקף תאים המתחלקים במהירות, כמו אלה במערכת המעיים, מה שמוביל לשלשולים חמורים, הקאות והתייבשות.
כאמור זה וירוס מדבק מאוד שמתפשט באמצעות מגע עם צואה נגועה או באמצעות מגע עם חפצים מזוהמים, כגון צעצועים, כלי אוכל או מצעים. לכן, חיוני לנקוט בצעדים למניעת התפשטות הנגיף, כגון שמירה על היגיינה וחיטוי של חיית המחמד עם יש חשד למחלות.
אם הכלב שלך מראה תסמינים של פרבוווירוס, חיוני לפנות לטיפול וטרינרי באופן מיידי. הטיפול כולל בדרך כלל טיפול תומך, כגון נ עירוי נוזלים והחלפת אלקטרוליטים, כדי לסייע בניהול התסמינים ומניעת התייבשות. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך באשפוז לכמה ימים.
מה הטיפול לוירוס?
חיטוי הסביבה , מניעה מראש של ההדבקה וחיסון כנגד הווירוס יעילים מאוד לטיפול במחלה.
בנוסף, שמירה על היגיינה טובה, כגון שטיפת ידיים ביסודיות לאחר טיפול בכלבים או ניקוי אחריהם, יכולה לסייע במניעת התפשטות הנגיף. על ידי נקיטת אמצעי מניעה אלה, ניתן להגן על הכלב שלך מפני נגיף זה שעלול לסכן חיים.
צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם. מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.