בעיית שיניים בכלבים וחתולים הינה בעיית הבריאות הנפוצה ביותר של חיות המחמד שלנו. למרות שבעבר היה מקובל להעריך כי כ-60% מכלל בעלי החיים סובלים ממחלות שיניים הרי שכיום מקובל להניח כי כ 90% מהכלבים יסבלו מבעיות שיניים לאורך חייהם ו 70% מכלל החתולים! לאור הכרוניות של הבעיה והכאב שמחלות שיניים גורמות, בעיות שיניים נחשבות לבעיה מספר אחת הפוגעת באיכות החיים של חיות המחמד שלכם.

לצערנו הרבה בעלים ואף וטרינרים ממעיטים בחשיבות הבעיה והצורך של חלק מהבעלים לטפל נובע בעיקר מריח הפה הלא נעים של חיית המחמד שלהם תוך שהם שוכחים כי בעיות שיניים לפני הכל גורמות לכאב רב וחוסר נוחות באכילה.

בעיות שיניים של כלבים:

בעיות שיניים של כלבים מתחלקות למחלה קלה יותר של דלקת חניכיים – ג'נג'יביטיס – מצב שניתן לרפא במלואו ושלב מתקדם יותר של דלקת מבנים התומכים בשן – פרידונטיטיס – דלקת עמוקה יותר שלא ניתנת לריפוי מלא ולרוב מסתכמת בעקירות שיניים.

כל בעיות השיניים של הכלבים נובעות מעצם העובדה שכלבים, שלא כמו אנשים, לא מצחצחים שיניים בקביעות (דבר התלוי כמובן בבעליהם). חוסר צחצוח גורם להצטברות פלאק – רובד חיידקים המצפה את החניכיים ואת השיניים ומאוחר יותר גורם להצטברות אבנית ההופכת לאבן. החיידקים שמשגשגים יוצרים דלקת חניכיים ודלקת של המבנים הפנימיים יותר של השן המקבעים אותה ללסת. התוצאה של הדלקת היא אודם חניכיים, חניכיים נפוחים, מדממים וריח רע מהפה. ככל שהמחלה מתקדמת יותר כך היא גורמת להרס רב יותר של הרקמה שמקיפה את השן וניתוק של השן מהלסת. רוב הבעלים לא יזהו את התהליך פרט לנוכחות של אבן שן וריח רע מאחר ואבן השן מכסה את איזור חיבור השן ללסת ועד שהאבן לא מוסרת לא ניתן לראות את הנזקים החמורים שהמחלה גרמה.

במצבים מתקדמים של המחלה, זיהום בסביבת שורשי השיניים יחדור אל עצמות הלסת, דבר הגורם לדלקת של העצם עצמה ולכאבים עזים. זיהומים עמוקים מסוכנים לבעל החיים מאחר והחיידקים עלולים לחדור אל זרם הדם ולגרום לזיהום במערכות גוף נוספות.

יש להכיר את הסימנים לבעיות שיניים אצל כלבים: ריח רע מהפה, שפשוף פנים ואף על משטחים קשים, ירידה באכילה של מזון קשה – כל אלו הם סימנים לכאבי שיניים.

צחצוח שיניים עקבי, תוספי מזון העוזרים בפירוק הפלאק ובדיקה תכופה של שיניים אצל וטרינר יכולים לחסוך כאב רב של הכלבים שלכם. במידה והבעלים לא מצליח להקפיד על צחצוח עקבי או במידה והכלב בעל נטיה לפתח מחלות שיניים, יהיה צורך להסיר את הפלאק והאבן במרפאה בפרוצדורה הנקראת ניקוי שיניים. פרוצדורה זו מבוצעת תחת הרדמה והפלאק והאבן מוסרים על ידי מכשיר מיוחד כשבסופו השיניים גם עוברות פוליש – מה שמפחית הצטברות פלאק עתידית. במחלות שיניים מתקדמות,כשכבר יש הרס של מבנה השן ומה שמקבע את השן ללסת, יהיה צורך בעקירות של השיניים. לעיתים במעמד הטיפול יבוצע צילום דנטלי על ידי רנטגן מיוחד המאפשר להבין את עומק הבעיה ולזהות זיהומי עצם עמוקים יותר, אותם לא תמיד ניתן לזהות בהסתכלות בלבד. בסיום הפרוצדורה החיות יישארו מאושפזות עד סוף היום וישוחררו עם טיפול אנטיביוטי ושיכוך במידת הצורך.

צחצוח שיניים יום יומי ומעקב תכוף אחר מצב הפה של הכלב על ידכם ועל ידי וטרינר יכול למנוע סבל רב לכלבים שלכם ולשפר פלאים את איכות החיים שלהם.

בעיות שיניים של חתולים:

בכל הנוגע למחלות שיניים, חתולים רחוקים מלהיות "כלבים קטנים שמטפסים על עצים". למעשה חתולים מטפסים על כמה צמרות עצים גבוהות מבחינת מחלות השיניים שהם מפתחים ומבחינת האתגר הטיפולי העומד בפני הרופא המטפל והבעלים.

המחלה הנפוצה ביותר בחתולים מבוגרים היא פריודונטיטיס, דלקת בחניכיים וברקמות התומכות את השן המתוארת גם בכלבים. מצב זה גורם לנסיגת חניכיים והרס המבנים סביב השן. הדלקת מתחילה כהצטברות פלאק (רובד חיידקים) על החניכיים ומאוחר יותר חיידקים אלו חודרים אל הרקמות העמוקות יותר ויוצרים דלקת סביב השן עצמה וברקמה התומכת בשורשים. אבן שן שלרוב תצטבר סביב שן כזו תסתיר את נסיגת החניכיים הקיימת ואת עצם העובדה כי השורשים חשופים. מצב זה ידרוש עקירה של השן.

לחתולים, בניגוד לכלבים, יש מספר מחלות שיניים נוספות שהן קשות ופוגעות מאוד באיכות החיים של החתול.

"חורים" בשיניים של חתולים

Feline Odontoclastic Resorptive Lesions = FORLs היא מחלה בה מופיעה עששת/חורים בצוואר השן של החתול. מחלה זו נפוצה מאוד ופוגעת ביותר מ 50% מכלל החתולים מעל גיל ארבע.

סימני המחלה: ריור מוגבר, כאב באכילה, העדפת מזון רך. במקרים רבים הבעלים לא מבחינים באף סימן גם במקרים קשים, אולם תחת בדיקה מדוקדקת של הרופא אשר לעיתים מבוצעת בטשטוש, ניתן להתרשם מה"חורים" ומכאב עז בנגיעה קלה ב-FORL. פעמים רבות במהלך תשאול הבעלים, מתגלה שהחתולים פיתחו בעיות התנהגות כגון אגרסיביות או יללנות מוגברת, ובמקרים מסוימים נצפתה ירידה במשקל.

דלקת לימפוציטית-פלזמציטית של החניכיים וחלל הפה

Feline Lymphocytic Plasmacytic Gingivitis Stomatitis = LPGS היא דלקת לימפוציטית-פלזמציטית של חלל הפה והחניכיים בחתולים, והיא מחלה שונה בתכלית מפריודנטיטיס. זוהי מחלה אימונית (מחלה של מערכת החיסון) ולא זיהומית המערבת את החניכיים עצמם. לעיתים יש גם מעורבות של הלשון עצמה.

בין גורמי הרקע הנפוצים יש וירוסים המשרים את המחלה, כגון וירוס קליצ'י והרפס ומכאן חשיבות נוספת בחיסון החתולים למחלה.

סימני המחלה: ריור שהופך לעתים לריור דמי, אכילה בצורה יוצאת דופן, ניסיון של החתולים "להוציא משהו מהפה" ובכי בזמן אכילה. בבדיקה הפיזיקלית שלנו נמצא דלקת חניכיים חמורה בעיקר סביב השיניים האחוריות. מרבית החתולים הסובלים מ-LPGS יתנגדו לבדיקת הפה ללא טשטוש, ורבים מהם יפתחו אגרסיביות עם התפתחות המחלה, אולי בשל החיים בצל הכאב המתמיד.

תהליך אבחון מומלץ: בדיקות דם מלאות שיכללו גם בדיקות דם לוירוסים FIV / FeLV. לאבחנה חד משמעית יש לבצע ביופסיות חניכיים במהלך ניקוי שיניים ראשוני שממילא יהיה השלב הראשון בטיפול.

תהליך טיפול מומלץ: הטיפול הרפואי ב-LPGS אינו פשוט בלשון המעטה, יש חזרתיות במרבית המקרים. הטיפול כולל מתן אנטיביוטיקה ויכלול הזרקה של סטרואידים במינון גבוה מאוד, דבר המחליש את התגובה החיסונית ומוריד את הדלקת. לסטרואידים יש לעיתים תופעות לוואי, במיוחד בהזרקות חוזרות מרובות (סכרת, מחלת לב, בעיות עור, דלקות שתן ועוד).

חלק לא קטן מהמקרים יגיע לבסוף לטיפול שנחשב היום כטיפול המומלץ ביותר והוא עקירת שיניים טוטאלית או סאב-טוטאלית. זוהי פרוצדורה ארוכה ומורכבת הדורשת ניסיון וציוד מתאים. הסיבה הנפוצה ביותר לכישלון טיפול זה היא השארת שורשים עקב שבירת שיניים. ולכן עקירה טוטאלית אמורה להיעשות אך ורק על ידי רופא המכיר את הפרוצדורה ועם רנטגן דנטלי צמוד (מכשיר המצלם את השיניים בזמן ביצוע הפרוצדורה) לפי הספרות, כ-65% מהחתולים יחלימו בזכות עקירה טוטאלית, כ-25-20% ישתפרו באופן משמעותי אך עדיין יידרש להם טיפול תרופתי כלשהו, וה-15-10% הנותרים לא ישתפר מצבם.

במרפאתנו פרוצדורה זו תבוצע על ידי ד"ר שחר ברוך שעבר התמקצעות רבה בתחום ומבצע עקירות טוטאליות יותר מעשור. בתום הפרוצדורה תמיד שמים דגש על מניעת כאב לאחר עקירות כה רבות וחלק מהחתולים יצטרכו להישאר באשפוז יממה שלמה.

במידה והחתול שלכם מראה סימנים של כאב או נמנע מלאכול מזון מסוג מסוים, גשו איתו לבדיקה בהקדם. טיפול שיניים יכול למנוע סבל רב לחיית המחמד שלכם. צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם.

מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.