מחלת קושינג היא מחלה הורמונאלית יחסית נדירה בכלבים. במחלה זו ישנה הפרה של איזון הורמונאלי ובעיקר של הורמון הקורטיזול (סוג של סטרואיד) המופרש לדם על ידי בלוטה הנקראת יותרת הכליה – באנגלית הבלוטה נקראת אדרנל. הפרשה עודפת של הורמון הקורטיזול תגרום לסינדרום קושינג. מחלה זו מופיע בכלבים בוגרים בלבד ולרוב אחרי גיל 6-8.

אצל כל היונקים וגם בכלבים, קיימות שתי בלוטות יותרת הכליה הנמצאות בסמיכות לכליה. לבלוטה זו תפקידים רבים וחשובים וביניהם הפרשה של הורמון הקורטיזול בגוף, שמירה על איזון המלחים בדם ובקרה על לחץ דם. הפרשת הקורטיזול מהבלוטה מתווכת על ידי הורמון נוסף בשם ACTH המופרש מההיפופיזה שהיא בלוטה במוח המצויה ליד בסיס הגולגולת. הורמון ה ACTH הוא ההורמון שמפעיל את בלוטת יותרת הכליה ומשפיעה על רמות הפעילות שלה.

גורמים לקושינג:

רוב מקרי המחלה (כ 85% מהם) מתרחשים עקב היווצרות גידול שפיר או ממאיר בבלוטת ההיפופיזה- מוקד המפריש את הורמון ה ACTH בעודף. הפרשה עודפת של ACTH גורמת להפעלת עודפת של בלוטות יותרת הכליה והפרשה מרובה של קורטיזול.

חלק קטן יותר של מקרי קושינג יקרו ללא קשר להיפופיזה אלא עקב היווצרות מסה (גידול) בבלוטת יותרת הכליה. חלק מהמסות הינן מסות שפירות אך חלקן ממאירות. גידולים אלו מפרישים באופן עודף את הורמון הקורטיזול וגורמות למחלת הקושינג.

מאחר ולסטרואידים השפעה על כל מערכות הגוף הרי שייצור עודף שלהם יגרום לבעיות רבות. בין הבעיות האופייניות לקושינג נמנות: השמנת יתר, פגיעה כבדית, עליה בלחץ דם, היחלשות שרירים ורקמות חיבור, הפרעה למערכת החיסון ופגיעה במערכת העיכול.

איך מאבחנים את הקושינג בכלבים?

נפיחות בטנית, ירידה בסבילות למאמץ, שתיה אכילה והשתנה מרובים (זהו הסימן הבולט ביותר איתו לרוב מגיעים הבעלים עם כלביהם), בעיות עור ושתן חוזרות.

אבחון של קושינג:
מחלת הקושינג מאובחנת בעזרת לקיחת היסטוריה מתאימה, בדיקה גופנית (בין הממצאים הנפוצים הם נפיחות בטנית הנובעת מהיחלשות שרירי הבטן, ועור דק לפעמים עם סימני דלקת). אחרי הבדיקה הגופנית יתבצעו בדיקות דם ושתן מלאות (בשתן אופייני ריכוזיות נמוכה וזיהום, בדם אופייני עליה באנזימי כבד וטסיות), אולטרסאונד בטן לסקירה כללית והסתכלות על בלוטות יותר הכליה (לרוב יהיו מוגדלות בכלבים עם קושינג). אחרי ביצוע כל בדיקות הסקר ובמידה והממצאים תומכים במחלת קושינג תתבצע בדיקה הורמונאלית ספציפית בה בוחנים את מסלול הפרשת הקורטיזול לאורך היום. בתום הבדיקה ניתן לדעת האם הכלב אכן סובל מקושינג ואם כן מאיזה סוג.

טיפול בקושינג:
הטיפול בקושינג תלוי במקור הבעיה. במידה ומדובר בקושינג ממקור ההיפופיזה (בלוטה במוח) הטיפול יינתן בכדורים – תרופה בשם טרילוסטן. הטיפול הוא לכל חייו של הכלב כשהתרופה מורידה את רמות הקורטיזול המופרשות על ידי הבלוטות.

במידה וקושינג נובע מגידול בבלוטת יותרת הכליה עצמה, ההמלצה תהיה להסיר את הבלוטה בניתוח.

צפי לעתיד: כלבים להם גידולים שפירים וקטנים בהיפופיזה בעלי פרוגנוזה טובה מאוד ויכולים לחיות עם המחלה שנים רבות. כלבים בעלים גידולים ממאירים בהיפופיזה או בבלוטת יותר הכליה בעלי אחוזי שרידות נמוכים הרבה יותר לצערנו, אך מקרים אלו נדירים. במידה והכלב שלכם שותה אוכל ומשתין הרבה יותר מהרגיל, יש לקבוע בדיקה בדחיפות לבירור המחלה.

צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד  שלכם.

מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.