מחלת אדיסון היא מחלה הורמונאלית יחסית נדירה בכלבים. במחלה זו ישנה הפרה של האיזון ההורמונאלי של הורמונים המופרשים לדם על ידי בלוטה הנקראת יותרת הכליה. באנגלית הבלוטה נקראת אדרנל.

אצל כל היונקים וגם בכלבים קיימות שתי בלוטות יותרת הכליה הנמצאות בסמיכות לכליה. לבלוטה זו תפקידים רבים וחשובים וביניהם הפרשה של הורמון הקורטיזול בגוף (סטרואיד) והפרשה של הורמון נוסף הנקרא אלדסטורון. לקורטיזול תפקידים רבים ביניהם שמירה על רמות סוכר בדם, השפעה על מערכת החיסון ויצירת תגובה תקינה של הגוף למצבי סטרס. אלדסטורון הינו הורמון האחראי על איזון המלחים בדם (צבירה של חלקם והפרשה של אחרים) כמו כן הוא אחראי על לחץ דם.

מחלת אדיסון מופיעה כאשר ישנה פגיעה בבלוטת יותר הכליה והפרשת ההורמונים יורדת.

סימנים למחלת האדיסון

הסימנים של המחלה מאוד לא ספציפיים וכוללים מגוון רב של סימנים שיכולים להתאים למחלות אחרות. בין הסימנים הנפוצים הם הקאות ושלשולים שמסתדרים עם טיפול אך חוזרים בשנית אחרי תקופה, ירידה במצב רוח ולפעמים חולשה.

מיעוט הכלבים מאובחנים בשלבים המוקדמים של המחלה וחלק הגדול יאובחן כשיופיעו סימנים קשים ומתקדמים יותר.

ככל שהמחלה מתקדמת ובמצבי סטרס אליהם נחשף בעל החיים (כל סטרס עלול לדחוף את הכלב למשבר מאחר וחסר של קורטיזול משפיע מאוד על יכולת הגוף להגיב למצבים קשים). בין מצבי הסטרס הנפוצים שיכולים לדחוף את הכלב למשבר נמנים נסיעות ארוכות, הכנסה לפנסיון או אפילו חשיפה למחלה אחרת.

סימנים למשבר אדיסוני הם התמוטטות, הקאות ושלשולים קשים, רעידות, אפטיה, התייבשות קיצונית ועוד.

אבחון מחלת האדיסון:

אבחון המחלה יתבצע על ידי לקיחת היסטוריה מתאימה, בדיקה גופנית – שיכולה להיות תקינה לחלוטין במצבי מחלה קלים, אחרי הבדיקה הגופנית יתבצעו בדיקות דם בהם לרוב ישנו חוסר איזון של מלחי הגוף, עליה במדדי כליה, ירידה ברמות סוכר ולפעמים גם בטסיות ותאים לבנים. אולטרסאונד בטן לסקירה כללית והסתכלות על בלוטות יותר הכליה (לרוב יהיו מוקטנות בכלבים עם אדיסון). אחרי ביצוע כל בדיקות הסקר ובמידה והממצאים תומכים במחלת אדיסון תתבצע בדיקה הורמונאלית ספציפית בה בוחנים את רמות הקורטיזול בדם. כלבים עם אדיסון יראו רמות נמוכות מאוד גם אחרי הזרקת חומר המעודד ייצור שלו.

טיפול במחלת אדיסון:

טיפול במצב הקל של המחלה יתבצע לרוב על ידי כדורים הניתנים לכל החיים – נקראים אסטונין או פלורנף. תרופה זו מחליפה את פעילות הקורטיזול בגוף ושומרת על רמות מלחים תקינות. חלק מהכלבים, במיוחד המקרים הקשים, יקבלו בהתחלה גם תוספת של סטרואיד נוסף ממנו לרוב עוברים גמילה אחרי תקופה.

במידה והכלב הגיע במשבר אדיסוני קשה הוא יצטרך להיות מאושפז ולקבל את כל הטיפול לווריד עד שמצבו יתייצב.

מחלת אדיסון היא מחלה הניתנת לטיפול ומאפשרת איכות חיים מצוינת וארוכה לכלבים המטופלים באופן תקין. כלבים הסובלים מהמחלה יצטרכו תשומת לב מיוחדת סביב אירועי סטרס למיניהם (פנסיון, נסיעות ארוכות ועוד) בתקופות כאלו חלקם צריכים תוספת של סטרואידים לכמה ימים על מנת לאפשר לגוף להגיב באופן מיטבי לשינוי.

צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד  שלכם. 

מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267  או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.