ישנם מיתוסים רבים על כלבים שהם שגויים והם לא נכונים ואחד מהם הוא לגביי הראייה שלהם. עד לפני זמן לא רב, הסברה הרווחת הייתה כי כלבים אינם רואים צבעים, אלא רואים את העולם אך ורק בשחור ולבן (וכמובן, גווני אפור, אבל הכוונה ברורה).

 בשנים האחרונות עם התפתחות הטכנולוגיות השונות, סברה מוטעית זו נזרקה לפח היסטוריה, וכיום, אנחנו כבר יודעים בוודאות, כי ראייתם של הכלבים דומה יותר לראייתו של האדם. 

למעשה, אם נדייק , ראייתם של כלבים דומה יותר לאופן בו אדם הסובל מעיוורון צבעים אדום – ירוק רואה את העולם. פרט להיבט ראיית הצבעים, ככלל, ניתן לומר, כי ברוב ההיבטים, ראייתם של כלבים נחשבת לטובה יותר מזו של בני האדם, בזכות יכולתם המוגברת של כלבים בני גזעים מסוימים להבחין אף בתנועות קטנות, שאינן מושכות את עינו של האדם.

יחד עם זאת, מבחינת מחלות עיניים, הכלבים ידועים כרגישים לבעיות עיניים, שחלקן – דומות מאוד למחלות מהן סובלים בני אדם, ואחרות – מחלות עיניים ובעיות עיניים ייחודיות רק לכלבים.

רפואת עיניים של כלבים וחתולים הינה מיוחדת ושונה מרפואת עיניים של בני אדם ולכן מחייבת התמחות ספציפית.

הייחודיות של בעיות עיניים של חיות המחמד שלנו קשורה בריבוי הגזעים שלהם וצורות עיניים השונות בין הגזעים שיוצרות בעיות עקב המבנה ועקב כך להתפתחות של מחלות עיניים ספציפיות לכל גזע. 

 

בפוסט זה, באדיבותו של ד"ר אריק זיו – רופא עיניים מוסמך, נבצע סקירה של חלק ניכר מהמחלות הנפוצות של הגזעים השונים.

מחלות עיניים כלבים

לפני שנצלות לרשימת המחלות , הנה הקדמה קצרה.

אפשר לחלק את מחלות העיניים לכמה קבוצות שונות: מחלות הנובעות כתוצאה של גיל הכלב (כדוגמת קטרקט המצריך ניתוח קטרקט) מופיע בגילאים המבוגרים יותר, בעוד חלק ממחלות עיניים האחרות (למשל, Cherry eye) הינו בעל סבירות גבוהה יותר להופיע אצל גזעים מסוימים (במקרה שלנו – במרבית הגזעים פחוסי-החוטם).

מחלות עיניים נפוצות אצל כלבים

1. ניוון של הרשתית (Progressive retinal atrophy) היא מחלה שגורמת לעיוורון וקשורה בניוון מתמשך של הרשתית. מחלה זו יכולה להופיעה גם בגורים וגם בבוגרים ופוגעת בדרך כלל בכלבי לברדור, גולדן, שנאוצר, קבאליר, קוקר ספניאל.

2. קיפול עפעפיים (Entropion ) היא בעיית עיניים של מבנה העפעף. במחלה זו העפעף מתקפל פנימה ונוגע בעין עצמה. הדבר יוצר גירוי מתמיד של העין וכאב. הגזעים שסובלים הכי הרבה מהבעיה הם : דני ענק, צאו צ'או, קוקר ספניאל ופאג.

Cherry eye .3– מחלת עיניים בה יש צניחה של בלוטת הדמעות. כלבים שסובלים מהבעיה בהתחלה לא יראו שום סימנים פרט לנפיחות אדמדמה בפינה הפנימית של העין, אולם אם המצב לא יטופל ולא ינותח הרי שכלב כזה יסבול מיובש בעיניים במשך כל ימי חייו. הגזעים שסובלים מהבעיה הם:  קוקר ספניאל, בוסטון טרייר, ביגל, שיצו, בולדוג.

Collie eye anomaly .4 –  מחלה של גזעי קולי למיניהם הפוגעת בחלקים שונים של העין ויכולה (אם כי לא תמיד) לגרום לפגיעה חמורה בראייה ולעיוורון בחלק מהכלבים.

5. צמיחה של שערות וריסים הפוגעים ברקמת העין ( Dystichia and ectopic cilia ) היא מחלה שנפוצה בגזעי קוקר, קאבליר, שיצו, בוסטון טרייר, בולדוג, בוקסר, פקינז. במחלה זו ישנה צמיחה של שערות קטנות/ריסים בכיוון הפונה לתוך העין ופציעה של קרנית העין. דבר שיוצר גירוי מתמיד וכאב.

6. גלאוקומה (Glaucoma)- מחלה בה נוצר לחץ תוך עיני גבוה. במחלה זו ישנה פגיעה באיברי העין, דבר הגורם לכאב ולפגיעה בראייה עד לכדי עיוורון. גזעים אצלם המחלה נפוצה הם פודל, צ' או צ'או, ביגל, וקוקר ספניאל.

7. יובש של העין (KCS )- מחלה בה אין ייצור מספק של דמעות ולכן ישנה פגיעה בסיכוך של העין. מצב זה גורם לגירוי תמידי של העין, דלקות עיניים וכאב. גזעים אצלם המחלה נפוצה במיוחד הם קבאליר, בולדוג, פאג, שיצו, ווסטי.

8. דלקת לחמית מתרחשת, גם אצל בני אדם וגם אצל בעלי חיים, כשהריריות שמצפות את העין מפתחות מצב דלקתי. אולם, בעוד דלקת הלחמית נחשבת כמדבקת בין אנשים דלקת הלחמית בכלב לא יכולה להדביק אדם, אבל יש להתייחס אליה בכובד ראש, שכן, אצל כלבים היא, לרוב, מגיעה כסימפטום למצב רפואי ולא כ"מצב רפואי" בפני עצמו. ולכן, תידרשנה בדיקות נוספות לגילוי הבעיה האמיתית. הטיפול שיינתן, יהיה בהתאם לממצאי הבדיקות.

9. פגיעה פיזית בקרנית העין – כלבים, כידוע, הינם יצורים סקרנים למדי, ומשכך, הם נוטים לתחוב את חוטמם לכל מקום, דבר החושף אותם (ואת פרצופם) ללא מעט סוגי שריטות, כולל פגיעה בקרנית. זו יכולה להיות תוצאה של חתול מבוהל שלא אהב את העובדה שהכלב מנסה לרחרח אותו, אבל, היא יכולה להיות גם פגיעה שהיא תוצאה של שריטת ענף, או, אפילו של לכלוך שנכנס לעינו של הכלב, בעת שהוא מוציא את הראש מבעד לחלון המכונית בזמן נסיעה הבעיה אף מוחמרת, כשהכלב שחש בגירוי בעינו, מנסה להוציא את הגוף הזר באמצעות גירוד עם כף רגלו. במקרי פגיעה בקרנית, הווטרינר, לאחר בדיקה, יקבע את חומרת המצב ויחליט על הטיפול -לרוב, טיפות עיניים אנטיביוטיות, אולם, במקרים החמורים יתכן ויידרש ניתוח.

 

בעיות עיניים ייחודיות לפי גזע החתול

גם לגזעי חתולים שונים ישנם מחלות עיניים מיוחדות וזיהוי שלהם על ידי רופא עיניים יכול לפתור את הבעיה במהירות וביעילות.

גזעי ספינקס וחתולים פרסיים למשל סובלים גם הם מבעיות עפעפיים וגירוי של העין. לשניהם יש גם מחלת עיניים נוספת הנקראת – Sequestrum, מחלה בה יש צמיחה של רקמה עודפת על פני העין עצמה וכיסוי של אזור הראיה.

חתולים  פרסיים וחתולי הימלאיה סובלים ממחלת הקטרקט – מחלה בה יש פגיעה בעדשת העין , מצב המוביל בסופו של דבר לאובדן ראיה.

הכרה של מחלות גזע מיוחדות יכולה במקרים רבים להציל את העין ולמנוע סבל מיותר מבעלי החיים. בכל בעיית עיניים של כלבים וחתולים, גזעיים ומעורבים כאחד, אתם מוזמנים לפנות אל מרפאתנו ולבקש כי החיה תעבור בדיקה נרחבת על ידי רופא העיניים שלנו, ד"ר אריק זיו.

בזכות הידע של רופא עיניים מוסמך ניתן להגיע לאבחנה בצורה המהירה והיעילה ביותר ולמנוע מבעל החיים סבל מיותר. בדיקת עיניים על ידי וטרינר שהוא לא רופא עיניים יכולה שלא בכוונה לפספס את הגורם הראשוני למחלה וזאת עקב אי הכרת המחלות השונות של הגזעים.

צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם. 
מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267  או  לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.