על אף, לכאורה, שאת מרבית המחלות שאיתן מתמודדים ההולכים על שתיים, ניתן לסווג כמחלות "אנושיות", ישנם לא מעט מצבי בריאות ומחלות המשותפים לנו ולהולכים על ארבע החיים לצידנו. אחת מהמחלות הללו היא האסתמה, אשר בבני אדם נחשבת לנפוצה מאד. אסטמה בכלבים או חתולים היא תופעה נפוצה (הרבה יותר ממה שאנחנו מודעים), אולם, לעיתים קרובות, התסמינים המופיעים אצל בעל החיים עלולים לגרום לבלבול (אפילו לווטרינר המטפל) בין אסתמה לבין מחלות ומצבי בריאות חמורים יותר. לכן, גם אצל חיות המחמד שלנו, יש צורך להיות מודעים לסיכון ולעקוב אחר התפתחויות אפשריות.
אסטמה בכלבים
הגורמים
לא תמיד ניתן לאבחן או לקבוע באופן חד-משמעי ונחרץ את הטריגר שהפעיל את האסתמה אצל הכלב, מכיוון שהתקף כזה זה עשוי להצביע על רגישות-יתר לשורה ארוכה של אלרגנים (כדוגמת קרדית, אבק, אבקנים, זיהום סביבתי, עשן, תרסיסי ריח, תרסיסים נגד פרעושים, חומרי ניקוי חריפים וכן הלאה) או על דלקת בדרכי הנשימה המעוררת את ההתקף.
למרות שאסתמה-לכשעצמה, כשהיא מנוטרת ומטופלת, רק לעיתים רחוקות עלולה לסכן את חייו של הכלב), הימצאותם של טפילי ריאה (למשל, תולעי לב – Dirofilaria immitis המתמקמות בליבו של הכלב ובכלי דם גדולים שסמוכים אליו), מחלות לב שונות ואפילו סוגי זיהומים ספציפיים עלולים לפתח אצל הכלב הסובל מהם תסמינים שמחקים את תסמיני האסתמה. והם, לעומת האסתמה – מסוכנים לכלב בהרבה יותר, כך שאסור להקל ראש או לזלזל בכל תסמין בנוגע לדרכי הנשימה שמופיע אצל הכלב.
טיפול
בדומה לטיפול באסתמה אצל בני אדם, גם אסתמה בכלבים מטופלת במספר גישות טיפול שונות.
אנטיהיסטמינים – אם הווטרינר חושד כי האסתמה נגרמה בשל אלרגיות, הוא עשוי להמליץ על השימוש באנטי-היסטמינים – שיגרמו לכלב להיות פחות רגיש להימצאותם של האלרגנים מחוללי ההתקף. הטיפול עשוי להיות קבוע ומתמשך או תקופתי ומוגבל לתקופות בהן האלרגנים שאליהם רגיש הכלב מופיעים (בעיקר -תקופת האביב, בה כל הטבע פורח, והכלב שלכם סובל מכך).
סטרואידים – הסטרואידים עשויים להציע פתרון במקרים בהם הווטרינר חושב כי המדובר בדלקת בדרכי הנשימה שגורמת להתקפי השיעול וקוצר הנשימה אצל הכלב.
תרופות מרחיבי סמפונות – תרופות הגורמות להרחבתן של דרכי הנשימה, וכתוצאה מכך לשיפור בנשימה באמצעות הרפיית השריר השולט על הסמפונות.
טיפול בחמצן – במקרים הקשים יותר, כשכלב סובל מקשיי נשימה חמורים, תידרש לו תוספת חמצן. לרוב, הדבר ילווה באשפוז בבית חולים וטרינרי או במרפאה, או, לחילופין, יצריך היערכות ביתית לבניית אוהל חמצן
אסטמה אצל חתולים
אסתמה אצל חתולים דומה מאד מרוב הבחינות לאסתמה בכלבים. הגורמים – דומים למדי, התסמינים דומים למדי, המחלות והתופעות הבריאותיות שניתן להתבלבל בין הסימפטומים שלהן לבין הסימפטומים של אסתמה (למעט תולעי הלב – Dirofilaria immitis, שנפוצות בעיקר אצל כלבים) – דומות מאד למקרים של אסתמה בכלבים. ואפילו – דרכי הטיפול המוצעות בחתולים הסובלים מאסתמה ובכלבים המתמודדים איתה – תהיינה דומות למדי…
אז מה, בכל זאת, עלול להיות שונה בין אסתמה בכלבים לבין אסתמה אצל חתולים?
היכולת שלנו, כאנשים שחיים לצד בעלי החיים, להבחין במצב. כלבים הרבה יותר מבויתים ומתקשרים, ולכן, לרוב, כשהם אינם חשים בטוב, הם יגיעו אלינו, ובדרך זו או אחרת, ינסו לשקף לנו את העובדה שמשהו אצלם אינו כשורה. חתולים, לעומתם, הם יצורים הרבה יותר עצמאיים, סוליסטים. והם עדיין מחוברים לטבע (הרבה יותר מכלבים), מה שאומר, שבמרבית המקרים, כשחתול אינו חש בטוב, הוא ינסה להתרחק מאיתנו ולמצוא לעצמו פינה שקטה, בה הוא יהיה מוגן בעת מ"אויבים" בעת שהוא אינו במיטבו. נטיה זו של החתול להתרחקות, אגב, היא הגורם למיתוס הנפוץ שגורס כי חתולים "חשים" שהם עומדים למות, ולכן – הם עוזבים את הבית. כאמור, האמת היא שהם מוצאים מקום שקט בכדי להגן על עצמם, ואם מצבם מחמיר, הם פשוט אינם שבים משם.
בכל מקרה, בשל נטייתם זו אצל חתולים, בחלק מהמקרים, יקשה עלינו להבחין במצבם קרוב לתחילתו, ולכן, עלינו להיות קשובים למצב החתול, לכל תופעת שינוי בנשימה שלו וגם, כמובן, לכל בעיה אחרת שמתעוררת אצלו ונוגעת לבריאותו הפיזית או הנפשית.
צוות המרפאה תמיד זמין עבורכם לכל שאלה או יעוץ. מבטיחים להעניק את הטיפול הטוב והמקצועי ביותר עבור חיית המחמד שלכם. מוזמנים להתקשר אלינו להתייעצות בטלפון 09-9572267 או לשלוח ווטסאפ אל המספר 058-445-2100.